Ter gelegenheid van Wereld Emoji Dag geeft Apple een voorproefje van de nieuwe emoji die er dit najaar aankomen. De nieuwste ontwerpen maken het toetsenbord nog diverser en er komen allerlei leuke emoji bij voor voeding, dieren, activiteiten en smileys.

Bij de emoji voor figuurtjes die elkaars hand vasthouden (doorgaans gebruikt voor stelletjes en relaties), kunnen gebruikers na deze grote update elke combinatie van huidskleur en gender voor de figuurtjes kiezen. Zo ontstaan meer dan 75 mogelijke combinaties.

Vorig jaar diende Apple bij het Unicode Consortium een voorstel in voor meer emoji over handicaps. Het gevolg is dat het emoji-toetsenbord straks wordt uitgebreid met een geleidehond, een oor met hoortoestel, een rolstoel, een kunstarm en een kunstbeen. Diversiteit in allerlei vormen behoort tot de kernwaarden van Apple en deze nieuwe opties zijn een belangrijke aanvulling voor het emoji-toetsenbord.

Ook veel andere emojicategorie├źn zijn vernieuwd. Zo is er nu ook een gapende smiley, een badpak, en zijn er nieuwe soorten voedsel, zoals een wafel, falafel, boter en knoflook. De verzameling dieren is uitgebreid met een luiaard, flamingo, orang-oetan en stinkdier.

Vanaf dit najaar zijn negenenvijftig nieuwe emojidesigns beschikbaar bij een gratis software-update voor iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Er zijn al duizenden verschillende emoji beschikbaar, zoals allerlei smileys, genderneutrale figuurtjes, beroepen, kledingstukken, allerlei soorten voedsel, dieren, sprookjesfiguren enzovoort. De nieuwe emoji zijn gebaseerd op goedgekeurde figuurtjes in Unicode 12.0.